Aquest dijous, el Vinseum, recentment reconegut oficialment com a Museu Nacional de la Cultura del Vi, ha acollit la signatura oficial del conveni entre la Fundació Pro-Penedès i la Universitat Rovira i Virgili (URV) per crear la primera Càtedra de Vinya i Canvi Climàtic de Catalunya, una iniciativa pionera que vol esdevenir referent en recerca, formació i transferència de coneixement per fer front a un dels reptes més urgents del territori.
L’acte s’ha produït, a més, en una setmana especialment significativa per Vilafranca, que ha patit els efectes d’una DANA històrica amb registres pluviomètrics que no es donaven des de feia més de 100 anys. Un episodi que ha deixat palès, una vegada més, que el canvi climàtic és una realitat que ja tenim aquí i que afecta directament el nostre entorn, les persones i sectors estratègics com la viticultura.ç

Un projecte territorial amb visió global
Impulsada a proposta del president de la Fundació Pro-Penedès i alcalde de Vilafranca del Penedès, FranCisco Romero, la càtedra serà dirigida per Manuel Suàrez, professor agregat del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, i sotsdirigida per l’investigador Òscar Saladié, del Departament de Geografia. Així mateix el Vinseum, com a centre de transferència de coneixement de la cultura del vi, esdevindrà també centre de referència per a les activitats divulgatives, formatives i de recerca vinculades a la Càtedra.
Amb aquesta iniciativa, Vilafranca reforça la seva aposta decidida per la innovació com a eina clau per al desenvolupament sostenible i la competitivitat del territori. La càtedra connecta el món universitari i científic amb el sector productiu, les institucions i la societat civil del Penedès.
La càtedra neix amb una clara vocació de servei al territori, però amb abast nacional i internacional, i comptarà amb quatre grans línies d’actuació:
• Recerca aplicada sobre l’impacte del canvi climàtic en la vinya i l’entorn vitivinícola.
• Formació i divulgació amb cursos, seminaris i jornades dirigides a viticultors, tècnics, estudiants i professionals.
• Transferència de coneixement mitjançant la publicació de guies, informes tècnics i bones pràctiques.
• Col·laboració institucional i territorial per generar sinergies entre el món acadèmic, el sector privat i les administracions.
Durant l’acte, FranCisco Romero ha destacat que aquesta càtedra “arriba en el moment oportú. Aquest mateix cap de setmana hem vist a Vilafranca els efectes reals d’un canvi climàtic que no és una amenaça futura, sinó una realitat present que ens obliga a actuar. I ho fem des del coneixement, la recerca i la innovació, que han de ser eines al servei del territori i del seu futur.”
El rector de la URV, Josep Pallarès, remarcava que l’emergència climàtica “està transformant el conreu de la vinya i aquesta càtedra ha de ser una eina útil per anticipar, adaptar i protegir un sector tan identitari com la vinya. És un exemple de com la universitat pot contribuir directament a les necessitats reals del territori i fer avançar la innovació a partir de la recerca científica.”
Amb aquesta signatura, Vilafranca i el Penedès refermen el seu lideratge com a capital vitivinícola i com a territori referent en recerca, innovació i sostenibilitat. La Càtedra de la Vinya i el Canvi Climàtic esdevé així un instrument clau per preservar i enfortir un dels principals pilars del nostre entorn davant dels nous reptes ambientals, i situar el Penedès al capdavant de les polítiques d’adaptació i resiliència del sector vitivinícola a Catalunya.
Imatge