El passat juliol, a Neàpolis (Vilanova i la Geltrú), la Fundació Pro-Penedès va organitzar una nova reunió de la Comissió de Formació i d’Agents de Mobilitat del Pla de Dinamització de Polígons d’Activitat Econòmica de l’Àmbit Penedès (PAE). En aquesta ocasió la reunió ha servit per presentar el projecte finançat pel SOC sobre ‘Solucions d’informació i mobilitat intel·ligent per afavorir la formació professional al Penedès’, que ha aplegat al voltant de 30 experts provinents de diverses institucions: el Departament d’Ensenyament amb representació dels Serveis Territorials de Tarragona, Barcelona Comarques i Catalunya Central, Diputada del Territori al Parlament, representants polítics i tècnics dels Consells Comarcals de l’Alt i Baix Penedès, dels Ajuntaments de Vilafranca, el Vendrell i Vilanova i la Geltrú, de la Mancomunitat Penedès–Garraf, dels Instituts Andreu Nin i Lluch i Rafecas, de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada i de la FEGP. En les intervencions inicials, es va comptar amb la col·laboració del Sr. Adrià Trujillo, Assessor del Consell Català de la Formació Professional del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Prat, Director de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), el Sr. Jordi Cuyàs, Coordinador de Projectes Estratègics de l’Ajuntament de Vilafranca i de la Sra. Gemma Latorre, de DEP Institut.
Amb aquest projecte es vol abordar una de les problemàtiques clarament identificades al Penedès: la necessitat de generar, retenir i captar talent. L’objectiu últim del projecte és elevar el nivell de la formació professional de la població i que el territori pugui respondre a les necessitats canviants del seu teixit productiu, al temps que donar l’oportunitat als seus habitants de formar-se en allò que realment desitgen.
En aquest sentit, s’entén que l’òptica de territori Penedès pot respondre millor a aquest repte que cadascuna de les seves comarques per separat, i per això es vol avançar en la concepció d’un espai formatiu conjunt que multipliqui les opcions que els ciutadans i les empreses tenen al seu abast, facilitant la connexió entre l’oferta i la demanda de formació. Per arribar a això, es plantegen dos objectius:
– Que tothom pugui saber, de forma ràpida, senzilla i centralitzada, quines són totes les opcions de formació que s’ofereixen a l’àmbit Penedès, tant pel que fa a la formació inicial com pel que fa a la formació pel treball, així com de les opcions d’acreditació de competències professionals, i que es pugui fer un seguiment i acompanyament a aquelles persones interessades. El target són les persones però també les empreses, ja que també són potencials “consumidores” de formació.
– Que es posin a l’abast solucions de mobilitat per tal que tothom pugui accedir a aquella formació que li interessa, i que siguin solucions viables i assumibles pel territori, així com sostenibles des d’un punt de vista mediambiental. Es tracta de pensar en solucions imaginatives i de fàcil aplicació, més enllà del transport públic col·lectiu de gran càrrega/massiu, el que s’anomena FLEXIMOBILITAT i que l’ AMTU està impulsant al país.
Per a fer-ho possible, es planteja el disseny d’una eina informàtica que aglutinés tota la informació sobre l’oferta de formació professional del Penedès i que ho vinculés amb les opcions de mobilitat per accedir-hi, tant les opcions “clàssiques” com les opcions més “innovadores”.
Vilafranca del Penedès, 26 de juliol de 2018