Una cinquantena d’empresaris i representants del territori de les quatre comarques del Penedès, van participar divendres a la Jornada “Els Polígons d’activitat econòmica i la millora de la competitivitat”. La trobada, organitzada per la Fundació Pro-Penedès al Castell de Castellet i la Gornal, s’emmarcava dins el Pla d’Acció per la Dinamització de Polígons d’Activitat Econòmica de l’àmbit Penedès, que s’endega dins del Pla Estratègic Penedès.
La presentació de l’acte ha anat a càrrec del Coordinador del Pla Estratègic, Jordi Cuyàs, que ha destacat que un dels apartats importants a planificar i millorar al territori és tot el que té a veure amb la indústria. És per això que una de les primeres àrees en què cal treballar és “l’organització i millora dels nostres polígons per tal de poder atraure una indústria de qualitat que repercuteixi positivament en l’economia del territori”. Cuyàs també ha recordat que la cultura a les comarques del Penedès “és un espai de negoci que cal potenciar i una altra de les assignatures pendents és l’adaptació a les necessitats reals de la formació professional que s’imparteix ”.
La ponència de l’acte s’ha encarregat a l’arquitecta, Maria Buhigas, Màster of Science in Urban Planning per la Universitat de Columbia i actualment directora de la plataforma, Urban-Facts.
Durant la seva intervenció, Buhigas, ha explicat el que defineix la competitivitat d’un polígon: la qualitat dels espais, la sincronització de les polítiques econòmiques i territorials, la garantia de les condicions del sòl industrial des de les polítiques territorials i el reconeixement de tots els actors involucrats per tal de poder incorporar l’empresari en la definició de l’oferta de polígons. Maria Buhigas ha remarcat que els tres elements essencials per a assegurar la qualitat dels espais que oferim són “facilitat d’accés als permisos de construcció, la fiabilitat dels serveis com l’electricitat i internet i el bon funcionament del sistema administratiu en tot el que té a veure amb la propietat”. Segons l’arquitecta, el Penedès té problemes semblants als de la resta de Catalunya, però les solucions “cal buscar-les des de les possibilitats i potencialitats del propi territori, construint lideratges col·laboratius i fent ús del planejament urbanístic”. També una de les repercussions de la bona competitivitat industrial és que afecta positivament a nivell social “la indústria genera un ventall de llocs de treball que fomenta la cohesió social al territori”.
Seguidament es van explicar els continguts del Pla d’Acció per la Dinamització dels Polígons que es portarà a terme a partir de 4 línies de treball; l’energia, les infraestructures de telecomunicacions, la mobilitat i la formació, que seran coordinades respectivament per la Directora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Vilafranca, Rosa Figueras, la 1a Tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada, Àngels Chacón, el regidor d’Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament del Vendrell, Josep Mercadé i el Cap de Serveis de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Pere Cayuela. Cada un d’aquests camps es treballaran en comissions específicament a cada una de comarques del territori de l’Àmbit Penedès.
Finalment, la clausura de l’acte ha anat a càrrec del Secretari de la Fundació Pro-Penedès, Joan Manel Montfort, que ha destacat la bona tasca de la Fundació en els seus 25 anys d’existència, que ha aconseguit “integrar les 4 comarques per treballar juntes per la planificació del nostre territori” i ha animat a continuar tirant endavant el Pla Estratègic. Montfort ha destacat que la indústria “és fonamental i cal tenir en compte les necessitats i propostes de les associacions empresarials, ja que els ajuntaments podem ajudar molt, per exemple en la línia de la formació dual, en l’assoliment d’infraestructures i en facilitar l’agilitat en els tràmits administratius”.