93 817 05 88

93 817 05 88

presentacioplaestrategic2

La Fundació Pro-Penedès ha volgut celebrar els seus 25 anys presentant la proposta final del Pla Estratègic Penedès, un pla que presenta un disseny conjunt per a la millora econòmica, d’infraestructures i sistemes d’organització del Gran Penedès. L’esdeveniment ha tingut lloc al Castell de Sant Martí Sarroca, amb la presència de gairebé un centenar de càrrecs i representants institucionals del territori.

Durant l’acte els alcaldes de la capital de les quatre comarques que configuren el Penedès Històric, Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Anoia, han signat l’adhesió al Pla Estratègic, assumint així el compromís amb la Fundació Pro-Penedès de treballar junts per a desenvolupar els potencials del territori, responent a la necessitat de definir globalment sistemes administratius, econòmics, socials i culturals.  

L’alcalde de Vilafranca del Penedès i president de la Fundació, Pere Regull, ha assegurat que “el nostre territori dóna per molt, tenim costa turística, port comercial, aeroport, enoturisme i una cultura destacable i això és el que ens dóna força per tenir veu al país, necessitem massa crítica, perquè si no les dues grans àrees metropolitanes, Barcelona i Tarragona se’ns mengen. Volem decidir qui som i el que volem. Esperem que aquest Pla Estratègic sigui el punt d’inflexió”.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras ha destacat que és un encert fer coincidir l’acte amb els 25 anys de la Fundació “perquè el que s’ha fet durant aquests anys ha estat una feina molt positiva. Som quatre comarques que ens complementem molt bé. Cal treballar junts per tal de posar en valor les ciutats mitjanes, és un repte i cal donar-hi una empenta”. L’alcaldessa també s’ha compromès a treballar amb els alcaldes per aconseguir la Vegueria Penedès.

L’alcalde de l’Igualada, Marc Castells, ha assenyalat que el Pla Estratègic pot convertir el Penedès en un territori d’oportunitats “ és un pas molt important pel nostre territori i veig il·lusionant poder crear una estructura territorial nova i moderna. Apostem per formar part d’una nova autogestió penedesenca”.

L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha declarat que “ens hem de fer valdre. Encetem una nova etapa per crear un espai de treball coordinat entre comarques, que el global sigui equilibrat i permeti fer una bona oferta conjunta”.

La presentació del Pla Estratègic ha anat a càrrec del seu coordinador, Jordi Cuyàs, que n’ha explicat els pilars en què es basa: territori, economia i cohesió social. Cuyàs ha manifestat que el pla “vol unificar la lògica de les quatre comarques. És a dir volem mirar el territori en l’òptica del conjunt en quant a infraestructures ferroviàries, carreteres i autopistes per tal de concretar-ne un model que les faci útils a nivell local. No té sentit per exemple, que l’organització dels busos es porti des de Barcelona, amb els mateixos recursos, els aprofitaríem molt més i els transformaríem en un transport públic de qualitat”. El Pla Territorial també contempla la necessitat d’obtenir una indústria de qualitat millorant els espais i dotant els polígons de tot el necessari per tal d’atraure indústria de pes. Cuyàs també apunta al plantejament de concebre la cultura del Gran Penedès com a un element econòmic i vertebrador, així mateix també es proposa la creació d’una agència de l’habitatge i un pacte per la infància.  La finalitat, assegura Cuyàs és “fer una economia d’escala” que permeti donar resposta a les necessitats dels 400.000 habitants del territori.

La directora de la Fundació Pro-Penedès, Gemma Sivill, ha volgut agrair a totes les persones que han fet possible aquests 25 anys d’història de la Fundació i ha reconegut la tasca, l’esforç i els recursos que s’hi ha destinat “per portar a terme tota aquesta feina que al llarg dels anys ha vetllat per fer un Penedès millor en quant a economia, cultura i cohesió i justícia social”.

La directora ha presentat el Pla de Treball i Dinamització dels Polígons d’Activitat Econòmica de l’Àmbit Penedès que s’ha redactat precisament per “millorar la competitivitat, retenir les empreses que hi ha i atraure’n de noves amb la finalitat de generar ocupació al territori”. Sivill ha explicat que es crearan diversos grups de treball de cada àmbit i que es treballarà en un calendari que procuri tenir un document a final d’any per portar a terme el pla d’acció. 

Notícia Penedès TV